Το λίπος είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων μας. Θέλουμε να ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε την αύξηση βάρους, πώς να απαλλαγούμε από αυτό, και πώς να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα χωρίς να το βλέπουμε να αναπτύσσετε ως μια ανεπιθύμητη παρενέργεια.Αρχικά καλό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το λίπος και σε ποια ποσοστά το χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Τι είναι το λίπος και ποιος ο σκοπός του;

Το λίπος είναι ένας ιστός που απαιτείται από το σώμα για μια ευρεία ποικιλία λειτουργιών, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η σωστή αναπαραγωγική ικανότητα (ιδιαίτερα στις γυναίκες), η απορρόφηση των κραδασμών, η ρύθμιση άλλων θρεπτικών συστατικών και η διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

Το ποσοστό του απαιτούμενου σωματικού λίπους για να κρατηθεί το σώμα στη ζωή (απαραίτητο σωματικό λίπος) είναι γύρω στο 3% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες. Αν πάτε πιο χαμηλά από αυτά τα ποσοστά τότε θα εμφανιστούν προβλήματα. Ειδικά οι γυναίκες, ξεκινούν να βλέπουν εμμηνορροϊκές διαταραχές, όταν το σωματικό τους λίπος πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως κατά την προετοιμασία για έναν Αγώνα Fitness. Αυτό θα τις βάλει σε κίνδυνο για προβλήματα όπως η οστεοπόρωση και θα πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε.

 

Είδη λίπους

Υπάρχουν δύο είδη λίπους που μπορεί να υπάρχουν στο σώμα σας, το λευκό λίπος και το καφέ λίπος.

– Λευκό λίπος

Το λευκό λίπος είναι σημαντικό για την ενέργεια του μεταβολισμού, τη θερμομόνωση και την προστασία των οστών και των οργάνων. Τα λευκά λιποκύτταρα που συνθέτουν αυτό το λίπος είναι μεγάλα κύτταρα τα οποία δεν έχουν αρκετό κυτόπλασμα. Αντιθέτως, ένα μικρό σταγονίδιο λίπους συνθέτει περίπου το 85% του κυττάρου, ενώ ο πυρήνας και το κυτόπλασμα συνθέτουν το υπόλοιπο.

– Καφέ λίπος

Το καφέ λίπος από την άλλη, βρίσκεται πιο συχνά σε νεογέννητα μωρά και βρίσκεται ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Σκοπός αυτού του λίπους είναι να παράγει θερμότητα για να τα κρατήσει θερμά. Τα κύτταρα του είναι μικρότερα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα μιτοχονδρίων και συνεπώς είναι μεταβολικώς πιο ενεργά. Περιέχει, επίσης, πολλά μικρά σταγονίδια λίπους σε αντίθεση με ένα μεγάλο που παρατηρείται στα λευκά κύτταρα.

 Ανάπτυξη του λίπους

Ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αφού έχετε αναπτύξει όλα τα λιποκύτταρα σας, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν παράγετε πλέον κανένα νέο λιποκύτταρο. Απλά αυτά γίνονται μεγαλύτερα (και για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό που τους απομένει είναι τα λευκά λιποκύτταρα).

Αποθήκευση λίπους

Έτσι τώρα που ξέρετε τι είναι τα λιποκύτταρα, σίγουρα θα  αναρωτιέστε πώς αποθηκεύονται στο σώμα.

Όταν καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, τα τριγλυκερίδια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στα έντερα. Εκεί, αναμιγνύονται με τα χολικά άλατα από τη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια σχηματίζουν μικρότερα μόρια που ονομάζονται μικκύλια. Μετά από αυτό, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα που ονομάζονται λιπάσες, τα οποία στοχεύουν στη συνέχεια τα μικκύλια, κατανέμοντας τα σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα.

Αυτά τα νέα μόρια απορροφούνται και πάλι εντός του εντέρου και επανασυναρμολογούνται μαζί σε μια δέσμη η οποία έχει μια επένδυση πρωτεΐνης. Αυτό το νέο μόριο ονομάζεται τώρα χυλομικρό. Αυτά τα μόρια στη συνέχεια απελευθερώνονται εντός του λεμφικού συστήματος που στο τέλος τα μεταφέρει στις φλέβες σας και στη συνέχεια μέσα στη ροή του αίματος. Δεν μπορούν να εισέλθουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος εφόσον έχουν σχηματιστεί τα χυλομικρά επειδή είναι πολύ μεγάλα για να διασχίσουν το τοίχωμα του τριχοειδούς.

Τώρα που έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, η επόμενη διαδικασία είναι να αποθηκευτούν στο σώμα ως το επίφοβο σωματικό λίπος. Αυτά τα χυλομικρά παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως διαρκεί περίπου 8 λεπτά, επειδή το ένζυμο και στη συνέχει η λιποπρωτεϊνική λιπάση διασπούν ξανά αυτά τα μόρια του λίπους σε λιπαρά οξέα.

Ινσουλίνη

Αν τα ένζυμα αυτά είναι παρόν ή όχι για να διασπάσουν τα μόρια του λίπους εξαρτάται σε ακόμη μια άλλη ουσία, την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια πολυπεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπών.

Όταν τρώτε ταχείας πέψης υδατάνθρακες, η ινσουλίνη έχει την τάση να αυξάνεται κατακόρυφα και όταν τρώτε υδατάνθρακες πιο αργής πέψης μαζί με πλήρεις πηγές πρωτεϊνών και λίπους τότε τα επίπεδα της ινσουλίνης διατηρούνται πιο σταθερά.

Τώρα, όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά, για παράδειγμα αν μόλις έχετε φάει ένα μεγάλο σακουλάκι καραμέλες, τα ένζυμα αυτά της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης πρόκειται να είναι υψηλά, ενισχύοντας έτσι την κατανομή και αποθήκευση του λίπους. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες με μία μεγάλη ποσότητα λίπους (π.χ. ένα Big Mac μαζί με μία μεγάλη Coca-Cola) δεν είναι ιδανική, καθώς ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες να αποθηκευτούν ως σωματικό λίπος (δεδομένου ότι δεν είστε σε μια θερμιδική ανεπάρκεια και οι θερμίδες χρειάζονται εκείνη τη στιγμή ως ενεργειακά καύσιμα).

Μόλις οι λιπάσες έχουν διασπάσει τα μόρια του λίπους πίσω σε λιπαρά οξέα, απορροφούνται από το αίμα στα ήδη παρόν λιποκύτταρα, αυξάνοντας το μέγεθος των κυττάρων αυτών και κάνοντας τα να φαίνονται μεγαλύτερα.

Υπερκατανάλωση Υδατανθράκων ή Πρωτεΐνης

Λάβετε υπόψη ότι είναι επίσης πιθανό για τα λιποκύτταρα στο σώμα σας να απορροφήσουν επίσης γλυκόζη και αμινοξέα από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που έχετε καταναλώσει. Αυτή η διαδικασία δεν περιορίζεται μόνο σε μόρια λίπους, έτσι τρώγοντας πολύ από οποιοδήποτε τρόφιμο, είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ή λίπη δεν είναι καλή ιδέα, αν η πρόληψη της αποθήκευσης λίπους είναι η κύρια σας ανησυχία.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως, αξίζει το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο εκείνη της άμεσης μετατροπής των μορίων λίπους σε λίπος, έτσι η υπερκατανάλωση τροφής σε οποιοδήποτε από τα δύο άλλα μακροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο συνολικό κέρδος λίπους.

Για παράδειγμα, αν τρώτε 100 επιπλέον θερμίδες λίπους από ότι χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρηθεί, θα πάρει μόνο συνολικά 2.5 θερμίδες για να μετατρέψει αυτές τις επιπλέον θερμίδες σε λίπος. Αν έχετε όμως φάει 100 επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες, το σώμα θα δαπανήσει περίπου 23 θερμίδες μετατρέποντας τες σε λίπος, και ακόμη περισσότερες αν έχετε φάει επιπλέον πρωτεΐνη λόγω του TEF ( thermic effect of feeding). Επομένως, το συμπέρασμα εδώ όσον αφορά το κέρδος λίπους είναι ότι εάν πρόκειται να φάτε περισσότερο, είναι προτιμότερο να το κάνετε αυτό με υδατάνθρακες (κατά προτίμηση αργής πέψης όπως αναφέραμε πιο πάνω) ή πρωτεΐνες.

Επικινδυνότητα αν το λίπος δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα

Συνήθως το υψηλό σωματικό λίπος συνδυάζεται και με υψηλό Δείκτη Σωματικής Μάζας, δηλαδή παραπάνω κιλά.. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, και ολικών λιπιδίων αίματος που κατ’ επέκταση αποτελούν ομάδα υψηλού κίνδυνου. Από την άλλη, όπως προανέφερα, το λίπος είναι απαραίτητο και αυτό σημαίνει πως και το πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία.

Ενδιαφέρον για τον άνθρωπο παρουσιάζουν όλες εκείνες οι παράμετροι που μπορούν να ελεγχθούν από εμάς τους ίδιους και όχι αυτές που καθορίζονται από τον γενετικό μας κώδικα, όπως για παράδειγμα η διατροφή και η άσκηση. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να παρέμβουμε καθοριστικά ώστε όχι μόνο να αλλάξουμε το βάρος μας, αλλά να καθορίσουμε τα ιδανικά ποσοστά του σωματικού μας λίπους.

Σωματικό λίπος και περιττό βάρος. Ποιά είναι τα επιθυμητά ποσοστά σε άντρες και γυναίκες;

Ο μέσος άνδρας χωρίς περιττό βάρος έχει περίπου 15%-21% ολικό λίπος εκ των όποιων το 10-12% είναι αποταμιευτικό λίπος στα λιποκύτταρα και το υπόλοιπο 3-5% είναι δομικό λίπος και χρησιμεύει για βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

img_2908

Μια μέση γυναίκα χωρίς περιττό βάρος έχει ολικό λίπος 20-26%, εκ των όποιων το 8-12% είναι το δομικό λίπος και το υπόλοιπο αποθηκευτικό. Μεταξύ των ηλικιών 30 με 60, το ποσοστό του λίπους σε γυναίκες που δεν γυμνάζονται, αυξάνει σταθερά με μέσο όρο αύξησης 1,5 – 2% ανά δεκαετία.

Για τους αθλητές, τα επιθυμητά ποσοστά λίπους είναι μικρότερα από αυτά που ισχύουν για τον γενικότερο πληθυσμό και είναι 5-12% για τους άντρες και 10-16% για τις γυναίκες. Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το είδος του αθλήματος.

img_2909

Ποσοστό σωματικού λίπους μεγαλύτερο του 25% στους άνδρες και 35% για τις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για πλήθος νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου, την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και άλλων νοσημάτων.

 Ποσοστό λίπους μικρότερο του 5% για τους άντρες και του 10% για τις γυναίκες αυξάνει επίσης τους κίνδυνους για την υγεία, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί ένα ελάχιστο ποσοστό λίπους για να εκτελέσει βασικές για αυτόν λειτουργίες.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η συστηματική παρακολούθηση του σωματικού μας λίπους όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά και υγείας.Παρακάτω θα σας περιγράψω με ποιους τρόπους μπορείτε να μετρήσετε το σωματικό σας λίπος και τι εγκυρότητα έχει ο καθένας

img_2910

Είδη λιπομέτρησης

 Η μέτρηση του σωματικού λιπούς, όταν κάνουμε μια προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη σωματική μας διάπλαση, αποτελεί σημαντικό κομμάτι για να γνωρίζουμε τα κιλά που χάνουμε ή παίρνουμε από που προέρχονται.Αν είναι σωματικό λίπος ή οι πολύτιμοι μυς μας.

Γενικά όταν κάνουμε μια λιπομέτρηση μάς ενδιαφέρει η σύγκριση με τα επόμενα αποτελέσματα, δηλαδή η πρόοδος που έχουμε αν και πάντα θα πρέπει να προσέξουμε η λιπομέτρηση να γίνεται  κάτω από τις ίδιες συνθήκες, όσο αυτό είναι δυνατόν.Σας παρουσιάζω λοιπόν τα 5 συνηθέστερα είδη λιπομέτρησης με σειρά εγκυρότητας και ακρίβειας.

1. BOD POD

Το Bod Pod αποτελεί ένα σύστημα αξιολόγησης της σωματικής σύστασης, που χρησιμοποιεί πατενταρισμένη, προηγμένη τεχνολογία μετατόπισης αέρα για την μέτρηση του σωματικού λίπους και της άλιπης σωματικής μάζας.Αποτελεί το χρυσό κανόνα στην μέτρηση σωματικού λίπους και άλιπης σωματικής μάζας. Τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν κορυφαίο είναι η ασφάλεια, η άνεση, η ακρίβεια, η επαναληψιμότητα και η ταχύτητα με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις.Το σύστημα αξιολόγησης χρησιμοποιεί το σωματικό βάρος και τον όγκο για να προσδιορίσει την συνολική πυκνότητα του σώματος και κατόπιν υπολογίζει τη σωματική σύσταση. Χρησιμοποιεί με άλλα λόγια ίδια θεωρητική βάση με εκείνη της υδροστατικής ζύγισης, ωστόσο η απλότητα της πρακτικής εφαρμογής της διαδικασίας και η πιστοποιημένη εγκυρότητα των αποτελεσμάτων το καθιστούν πλέον νούμερο ένα μέθοδο ανάλυσης σύστασης σώματος.

img_2921

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια μέτρησης

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά υψηλό κόστος
 • Δυνατότητα μικρής επαναληψιμότητας, κυρίως λόγο κόστους

Συμπερασματικά

Όπως η Dexa και η υδροστατική ζύγιση, έτσι και η μέτρηση Bod Pod θεωρείται και είναι από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους μέτρησης του σωματικού λίπους.

2. Μέθοδος DEXA

Η διπλής ενέργειας ακτινοβολία ακτίνων Χ, είναι η μέθοδος γνωστή με το όνομα DEXA. Στο παρελθόν, η μέθοδος χρησιμοποιούνταν μόνο για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά πλέον έχει γίνει το “νέο χρυσό πρότυπο”, όταν μιλάμε για μέθοδο μέτρησης του σωματικού λίπους. Βασίζεται σε τρι-συστατικό μοντέλο μέτρησης, όπως λέγεται, σε αντίθεση με την υδροστατική μέθοδο ζύγισης, όπου βασίζεται σε δι-συστατικό μοντέλο μέτρησης. Όταν μιλάμε για τρι-συτατικό μοντέλο, εννοούμε ότι “χωρίζει” το σώμα σε τρία τμήματα, σε μάζα συνολικών ηλεκτρολυτών στο σώμα, σε μάζα ελεύθερου λίπους και σε λιπώδη μάζα. Αντίθετα, στο δι-συστατικό μοντέλο, εννοούμε το διαχωρισμό του σώματος σε δύο τμήματα, σε μάζα ελεύθερου λίπους και σε λιπώδη μάζα.

img_2914

Η μέδοθος DEXA επιτρέπει επίσης και την ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε πως κατανέμεται το λίπος σε διάφορα μέρη του σώματος.

Χρησιμοποιεί τη μέθοδο της σάρωσης του σώματος με απόλυτα ασφαλή και χαμηλή δόση ακτινοβολίας και η διάρκεια της μέτρησης είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια μέτρησης

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά υψηλό κόστος
 • Δυνατότητα μικρής επαναληψιμότητας, κυρίως λόγο κόστους

Συμπερασματικά

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει μία μέτρηση με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, η DEXA είναι top.Είναι μία πολύ ακριβή μέθοδος,όμως και καθόλου πρακτική.

3. Μέθοδος υδροστατικής ζύγισης

Αυτή η μέθοδος θεωρείται η βάση και το «χρυσό πρότυπο» στη μέτρηση του σωματικού λίπους. Απαιτεί τη βύθιση του σώματος σε μία ειδική δεξαμενή νερού. Βασίζεται στη μέτρηση του εκτοπιζόμενου νερού, ύστερα από τη βύθιση του σώματος στη δεξαμενή. Όσο πιο άλιπο είναι ένα σώμα, τόσο πιο βαρύ θα ζυγίζει μέσα στο νερό κι επομένος θα εκτοπίζει το αντίστοιχο νερό. Αντίθετα, όσο περισσότερη λιπώδη μάζα έχει ένα σώμα, τόσο ελαφρύτερο θα ζυγίζει μέσα στο νερό και θα εκτοπίζει το αντίστοιχο ποσό νερού από τη δεξαμενή. Η ακρίβεια της μεθόδου εξαρτάται και από το κατά πόσο ο ενδιαφερόμενος καταφέρνει να εκτοπίσει όλο τον αέρα από τους πνεύμονές του, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής περιόδου. Η διάρκεια της μεθόδου είναι περίπου τριάντα λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά σε ερευνητικά εργαστήρια.

img_2915

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια μέτρησης

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά υψηλό κόστος
 • Δυνατότητα μικρής επαναληψιμότητας, λόγο κόστους
 • Δυνατότητα μικρής επαναληψιμότητας, λόγο πρακτικότητας

Συμπερασματικά

Αν σας ενδιαφέρει μία μέτρηση με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, η υδροστατική ζύγιση είναι προτεινόμενη μέθοδος, εάν όμως όχι, δεν είναι καθόλου πρακτική μέθοδος μέτρησης.

4. Μέθοδος βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας ή αλλιώς BIA, στηρίζεται στην αντίσταση που προκαλεί η ροή χαμηλής συχνότητας ρεύματος μέσα στο σώμα. Οι μύες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι ιδιαίτερα αγώγιμοι, ενώ το λίπος που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό δεν έχει καλή αγωγιμότητα. Όπως καταλαβαίνεται δηλαδή, η μέθοδος βασίζεται στη αγωγιμότητα και η ακρίβεια των μετρήσεων επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάσταση ενυδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού.Μηχάνημα από μηχάνημα έχει διαφορά στην ακρίβεια.

img_2919

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Ιδιαίτερα εύκολα διαχειρίσιμη μέθοδος
 • Αρκετά οικονομική μέθοδος

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Αμφιβολία ακρίβειας στη μέτρηση
 • Η μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο ενυδάτωσης

Συμπερασματικά

Εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας ένα δερματοπυχόμετρο, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μία καλή επιλογή, χωρίς όμως να πλησιάζει σε ακρίβεια το δερματοπτυχόμετρο. Βέβαια, αν έχετε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, το δερματοπτυχόμετρο δεν μπορεί να μετρήσει την πτυχή. Οπότε στην περίπτωση αυτή η μέθοδος BIA είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Εάν από την άλλη έχετε χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους, η μέθοδος BIA  είναι εξαιρετικά ανακριβής.

5. Μέθοδος δερματοπτυχώσεων

Η μέθοδος της μέτρησης των δερματικών πτυχών, υπολογίζει το σωματικό λίπος, μέσω της μέτρησης του πάχους κάποιων δερματικών πτυχών του σώματος. Οι μετρήσεις αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια σε κατάλληλους αλγόριθμους, οι οποίοι και μας δίνουν το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους.Δερματοπτυχόμετρο από δερματοπτυχόμετρο υπάρχει διαφορά.

img_2912

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια
 • Εξαιρετικά μεγάλη αξιοπιστία, όταν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση και εμπειρία αυτού που πραγματοποιεί τη μέτρηση
 • Μεγάλη επαναληψιμότητα

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Η μεταβλητότητα στη μέτρηση, καθώς απαιτείται το ίδιο ακριβώς σημείο να χρησιμοποιείται κάθε φορά για την μέτρηση
 • Απαιτείται εξειδικευμένος και έμπειρος επαγγελματίας για τη διεξαγωγή της μεθόδου
 • Σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, μειώνεται η αξιοπιστία της μεθόδου ή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η μέθοδος καθόλου, καθώς δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν οι πτυχές στο δερματοπτυχόμετρο

Συμπερασματικά

Η μέτρηση του σωματικού λίπους με τη μέθοδο της δερματοπτυχωμέτρησης, αποτελεί την πιο αποτελεσματική, ακριβής και πρακτική μέθοδο μέτρησης για τη μέτρηση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της πορείας ενός ανθρώπου στο τομέα αυτό. Η ακρίβεια της μεθόδου επηρεάζεται από τον άνθρωπο που κάνει τη μέτρηση,το κατά πόσο δηλαδή διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση για την πραγματοποίηση τέτοιας μέτρησης.

6. Μέθοδος ανθρωπομετρικής ταινίας

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τις μετρήσεις κάποιων περιφερειών του σώματος, για την εκτίμηση του ποσοστού του σωματικού λίπους. Ο συνηθέστερος αλγόριθμος για τη συγκεκριμένη μέθοδο, χρησιμοποιεί τις περιφέρειες της μέσης, του λαιμού και των γοφών, καθώς και το σωματικό ύψος.

img_2920

Θετικά στοιχεία της μέτρησης

 • Ευκολία στη χρήση
 • Εξαιρετικά χαμηλό κόστος

Αρνητικά στοιχεία της μέτρησης

 • Αμφίβολη ακρίβεια στη μέτρηση

Συμπερασματικά

Είναι η μέθοδος με τη μικρότερη ακρίβεια στη μέτρηση του σωματικού λίπους, καθώς δεν μετράει άμεσα το σωματικό λίπος ή μέρος αυτού. Ο υπολογισμός του σωματικού λίπους με τη μέθοδο αυτή, συστήνεται μόνο εάν δεν είναι διαθέσιμο ένα δερματοπτυχόμετρο.

“Επιλογώντας…”

Όλες οι μέθοδοι “υπολογισμού” του σωματικού λίπους βασίζονται σε αλγόριθμους, οι οποίοι μετατρέπουν μία ή περισσότερες μετρούμενες παραμέτρους σε μία “εκτίμηση” του ποσοστού του σωματικού λίπους. Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια, καμία μέθοδος δεν είναι απόλυτη.  Όλοι οι αλγόριθμοι έχουν διακύμανση ακόμα και με βάση το πόσο οι υποκείμενες υποθέσεις και οι μαθηματικοί τύποι έχουν εφαρμογή στους διαφορετικούς πληθυσμούς.

Οπότε, ποιος είναι ο τρόπος για τη μέτρηση του σωματικού λίπους με απόλυτη ακρίβεια? ΚΑΝΕΝΑΣ…δεν υπάρχει μέθοδος μέτρησης με απόλυτη ακρίβεια, όμως αυτό δεν ξέρω αν και γιατί θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα…ή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει…

Tip: σας ενδιαφέρει η εκτίμηση του ποσοστού του σωματικού σας λίπους? ως αριθμός είναι απλά και μόνο αυτό ακριβώς…ένας αριθμός…δεν σας δίνει καμία απολύτως επιπλέον πληροφορία παρά μόνο η επαναλαμβανόμενη μέτρηση αυτού. Δηλαδή, η δεύτερη μέτρηση έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς θα πρέπει να μπορεί να είναι συγκρίσιμη με την πρώτη…η μεταξύ τους διαφορά έχει τη μεγαλύτερη αξία και δίνει αρκετές πληροφορίες, όπως για το εάν το διατροφικό και προπονητικό πλάνο έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ή όχι. Φροντίστε λοιπόν να κρατάτε μία μέθοδο μέτρησης και να τηρείται το όποιο πρωτόκολλο αυτή απαιτεί, με αποτέλεσμα να γνωρίζετε ότι μετρηθήκατε υπό τις ίδιες συνθήκες όσο είναι δυνατόν και από τον ίδιο πάντοτε επαγγελματία!