2-3 γεύματα ανά ημέρα είναι το ίδιο με 5-6 γεύματα αν οι συνολικές θερμίδες είναι οι ίδιες;
Δηλαδή αν τρώω 2000 θερμίδες σε 3 γεύματα , 670 θερμίδες περίπου ανά γεύμα ,είναι το ίδιο με 6 γεύματα των 335 θερμίδων περίπου ανά γεύμα;
Θα διαβάσετε πολλά άρθρα περί αυτού,ενώ ταυτόχρονα έχουν βγει και πολλές έρευνες πάνω στο κομμάτι αυτό,ωστόσο αν γνωρίζει κάποιος τις λειτουργίες του οργανισμού μας ξέρει και τη σωστή απάντηση.
Η μεγάλη σύγχυση είναι αν μιλάμε για ένα άτομο που θέλει να χάσει κιλά ή ένα άτομο που θέλει να αλλάξει το σώμα του και γυμνάζεται.
👉Η απώλεια κιλών να σας θυμίσω ότι δε σημαίνει και αλλαγή σώματος .Ίσως είναι και καταστροφή του αν έχει γίνει με λάθος δεδομένα .Ένα άτομο δηλαδή που απλά κάνει δίαιτα χάνει το χρόνο του.
Τα μικρά γεύματα ή τα μεγάλα είναι ζήτημα μεγάλων επιστημόνων ,ενώ δεν θα έπρεπε.Αυτό συμβαίνει κυρίως για την υπερκατανάλωση του φαγητού και τη μείωση κιλών.Γενικά η επιστήμη δυστυχώς ασχολείται με το πως θα κοπεί η όρεξη και το πως θα χαθούν τα κιλά.Δυστυχώς γιατί ο αθλητικός κόσμος γνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε όρεξη ,απλά να τρώμε σωστά.
📌Αν το θέμα ήταν η έκρηξη του μεταβολισμού τότε δεν μπορώ να πω ότι θα υπήρχε τεράστια διαφορά.Το TEF,που είναι η δαπάνη των θερμίδων που χρησιμοποιούνται για την καύση του φαγητού σας όταν το καταναλώνετε είναι παρόμοια.
Δηλαδή στις 335 θερμίδες θα είχατε μικρότερο TEF αλλά πιο συχνό,ενώ στις 670 μεγαλύτερο αλλά πιο αραιά.Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.Μόνο στο πως κρατάμε το μεταβολισμό.Αν και εμπειρικά θα σας πω,αν θέλετε δοκιμάστε το κιόλας ,ότι με τα μικρά γεύματα έχουμε μεγαλύτερη έκρηξη μεταβολισμού.Αλλά δεν θέλω να σταθώ εδώ ,γιατί η ουσία είναι αλλού.
Κύριες διαφορές
✔️Από τα πιο βασικά είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών .Στις πολλές θερμίδες υπάρχει απώλεια ,ενώ η πέψη γίνεται δυσκολότερα.Επομένως ως οργανισμός θα λάβει λιγότερα θρεπτικά συστατικά για ανάπλαση ,δόμηση και γενικότερα αποκατάσταση,ενώ ταυτόχρονα το σύστημα πέψης θα δουλέψει πιο έντονα λόγω μεγαλύτερης ποσότητας.
✔️Οι τεράστιες ποσότητες ινσουλίνης που θα εκκριθούν για να διασπαστεί όλος αυτός ο υδατάνθρακας.Γενικά είναι καλό να μην έχουμε υψηλές εκκρίσεις ινσουλίνης ,αλλά καλύτερα πολλές και μικρές.Η ισορροπία της ινσουλίνης είναι από τα θεμέλια της διατροφολογίας.
Είναι σημαντικό να μην έχουμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο στο αίμα μας.Από πολύ υψηλά θα πηγαίνουμε στα πολύ χαμηλά με το να απορρυθμίζουμε τελικά το σάκχαρο στο σώμα μας.
✔️Επιπλέον σε άτομα που έχουν κάνει δίαιτες το σώμα δεν πρέπει να δέχεται απώλεια τροφής διότι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιβίωσης.Πρέπει να υπάρχει ισορροπία από όλες τις απόψεις.Αν δει το σώμα απώλεια τροφής,θα θυμηθεί καταστάσεις χαμηλών θερμίδων και ίσως ρίξει το μεταβολισμό,με ταυτόχρονη κατακράτηση νερού και λίπους ,λόγω της έκκρισης της κορτιζόλης.
👉Σε άτομα που γυμνάζονται
Είναι συγκεκριμένες οι ποσότητες που πρέπει να λαμβάνονται μετά την προπόνηση ,πριν κτλ.
Θες σταθερή ινσουλινη πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης ,ενώ μετά την προπόνηση η ινσουλίνη πρέπει να ανέβει σε επίπεδα.Επιπλέον μετά την προπόνηση θέλεις πολύ γρήγορη απορρόφηση ,όπως και το πρωί λόγω υψηλότερης κορτιζόλης και μειωμένης ινσουλίνης.
Και μόνο από αυτό είναι εντελώς άκυρη η μέθοδος των 3 μεγάλων γευμάτων για τα άτομα που γυμνάζονται!!!
➡️Για τα υπόλοιπα άτομα που απλά κάνουν μία δίαιτα ,χωρίς να γυμνάζονται ,τα 3 γεύματα μπορεί να είναι πιο βολικά από τα 6 ,αλλά ίσως θα έπρεπε να σπάσουν τις θερμίδες διαφορετικά .
Το πρωινό πιο μεγάλο διότι έχουμε αύξηση μεταβολισμού,περισσότερες διατροφικές ανάγκες και μειωμένη ινσουλίνη,το μεσημεριανό πιο μικρό και το βραδινό ακόμη πιο μικρό. Ωστόσο θα είχαμε πάλι τα θέματα που προανέφερα.
Μπορώ να σας γράφω ώρες για αυτό το θέμα ,αλλά νομίζω τους περισσότερους τους κάλυψα.
👉Συμπερασματικά τα ΠΑΝΤΑ θέλουν την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ τους!!!!!