ΑΣΦΑΛΩΣ!!! (δεν ξέρω γιατί κάποιοι αμφιβάλλουν ).
Θέλω καιρό να γράψω ένα άρθρο για τις διατάσεις ,γιατί βλέπω και ακούω παράξενα πράγματα. Σας έχω αναφέρει ότι η γνώση δεν έρχεται με απλή ανάγνωση ενός άρθρου ή έρευνας .Και επειδή είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ασκούμενοι και ειδικοί που έχουν αντίθετη άποψη θα σας κάνω μια πλήρη ενημέρωση .
👉Το θέμα δεν είναι αν πρέπει να κάνουμε διατάσεις ,αλλά τι διατάσεις και με τι ένταση. Δηλαδή αν βγει μία έρευνα και σας πει δεν πρέπει να ζεσταίνεστε πριν από την άσκηση θα την ακούσετε; Κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα στο ανθρώπινο σώμα .
Stretching κατά την άσκηση
Χάρη στην πρόοδο και στη λειτουργική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κινείται το σώμα, οι ειδικοί της φυσικής κατάστασης προτείνουν να κάνετε διαλείμματα διατάσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι σύγχρονοι εκπαιδευτές φυσικής κατάστασης θα σας το πουν αυτό, καθώς τα οφέλη των διατάσεων διδάσκονται πιο διαδεδομένα τώρα σε οποιοδήποτε καλό προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης.
Τα οφέλη είναι πολλά.
1)Αυξάνουμε το συντονισμό
Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για εκείνους που ασκούν δύναμη. Το τέντωμα όταν ο μυς είναι κουρασμένος ή κατά την εξουθένωση είναι ένας τρόπος να αποκαταστήσετε τις οδούς του μυαλού σας προς τους μυς, ώστε να αισθάνεστε πιο συντονισμένοι και να ανανεώσετε την τεχνική σας για να διατηρήσετε τις κινήσεις σας ασφαλείς για το υπόλοιπο της προπόνησης. Το μυαλό είναι το νούμερο ένα σε κάθε προπονητικό κομμάτι.
2)Αποκτούμε Ενίσχυση Ενέργειας
Ακριβώς όπως παραδίδετε φρέσκο οξυγόνο και ξυπνάτε το σώμα σας πριν από την προπόνηση σας, είναι πολύτιμο να κάνετε και αυτή στη μέση της προπόνησης.. Θα παραμείνετε ενεργοποιημένοι και μετά θα ενεργοποιήσετε ξανά. όταν το χρειάζεστε για να περάσετε τις δύσκολες στιγμές.
3)Καλύτερη ευαισθητοποίηση σώματος
Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τον τραυματισμό, αλλά επίσης σας βοηθά να μετρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και κόπωσης για να εκτιμήσετε εάν πρέπει να βελτιώσετε τη ρουτίνα σας ή για να χαλαρώσετε το σώμα σας εάν η απόδοση καθυστερεί. Το να αφιερώσετε λίγο χρόνο σας δίνει χρόνο να αισθανθείτε μέσα στο σώμα σας, να παρατηρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, όπου αισθάνεστε κόπωση ή ένταση και σας επιτρέπει στη συνέχεια να συνεχίσετε με έξυπνο τρόπο. Είναι μια κατάσταση «σταματήστε, τεντώστε, αξιολογήστε».
4)Μειώνουμε τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος
Ειδικά όταν η άσκησή σας είναι προπόνηση με έντονη δύναμη ή προπονήσεις διαστήματος υψηλής έντασης, το γαλακτικό οξύ θα είναι σίγουρα αισθητό στο σώμα. Το τέντωμα βοηθά στην εξάλειψή του από το σύστημα. Η κόπωση και ο πόνος μπορεί να προκύψουν λόγω της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απόδοσή σας στην υπόλοιπη προπόνηση. Το τέντωμα χαλαρώνει τους μυς και βοηθά στη διάλυση του συσσωρευμένου γαλακτικού οξέος.
▶️David Nolan
Σίγουρα οι περισσότεροι θα έχετε διαβάσει για διατάσεις μετά την προπόνηση, ενώ έχετε μπει στη διαδικασία των μη διατάσεων κατά τη διάρκεια. Σύμφωνα με τον David Nolan ,είμαι σίγουρος ότι τον έχετε ακουστά, φυσικοθεραπευτή στο Γενικό Νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη ,που σχετίζεται με το Harvard,πρέπει να αποφεύγουμε τις διατάσεις στην αρχή της προπόνησης. Στην ουσία εννοεί ότι πρέπει να έχει προηγηθεί ζέσταμα 5-10 λεπτών μίας σχετικά έντονης δραστηριότητας όπως είναι το γρήγορο περπάτημα και έπειτα να κάνουμε διατάσεις. Οι ίνες με καλύτερη αιματική ροή είναι πιο εύκαμπτες ,ενώ προετοιμάζονται προκειμένου να μπουν σε πλειομετρική συστολή.
Μέσα από την επαναλαμβανόμενη έρευνα οι διατάσεις πρέπει να γίνονται με ένταση και όχι πόνο ,ενώ η διάρκεια τους να είναι 15-30 δευτερόλεπτα .Η πράξη έχει δείξει βέβαια και άνω των 30 δευτερολέπτων ,αλλά σίγουρα όχι κατά τη διάρκεια του προγράμματος γιατί θα κάνετε tire out τους μυς, θα τους κουράσετε δηλαδή.
Αν ρωτήσετε έναν αθλητή θα σας απαντήσει 1000% ότι τον βοηθάνε οι διατάσεις .Ωστόσο ,όταν κάνετε ένα έντονο σετ ,αφήστε να επανέλθει λίγο το μυϊκό σύστημα και έπειτα μπείτε σε διάταση, όχι αμέσως μετά το σετ. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση στην αρνητική της εκτέλεση είναι διάταση. Καλύτερα ενεργητικές διατάσεις σε αρχικά σετ και έπειτα στατικές. Κουράζουμε ήδη το σώμα.
👉Νομίζω ότι το σημείο της αρνητικής συστολής που στην ουσία είναι διάταση των μυών ( με βάρος συνήθως )είναι η παρεξήγηση των μη διατάσεων μέσα στην προπόνηση. Να σας ενημερώσω απλά ότι υπάρχουν προπονητικά συστήματα ,που αν δεν κάνεις διάταση μέσα στην προπόνηση το πρόγραμμα δεν πρόκειται να βγει ΠΟΤΕ. Αυτό είναι εύλογο διότι με τη διάταση μειώνεις την τάση του μυ, τόσο απλό.
✅Θα σας πάω στο ποδόσφαιρο. Έχετε δει ποδοσφαιριστές που πέφτουν κάτω και τους κάνουν διάταση. Γίνεται για να ρίξουν την τάση ύστερα από έντονη σύσπαση. Ενώ, αντιθέτως αν υπάρχει θλάση /τράβηγμα η διάταση απαγορεύεται .Είναι λεπτό το θέμα…..
Είναι μία λεπτή κλωστή.
✔️ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ,ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ. Δε θα αλλάξει αυτό ούτε σε 1000 χρόνια. Απλά μερικοί νομίζουν ότι με τη διαφορετικότητα δίνουν έξτρα γνώση, ενώ στην ουσία παραπληροφορούν. Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας. Η γνώση βρίσκεται σε απλά πράγματα και ο καλύτερος οδηγός είναι το σώμα μας και οι αντιδράσεις του. Άλλωστε εκεί βασίζονται και οι έρευνες.
👉Καλές προπονήσεις λοιπόν και μην ξεχνάτε τις διατάσεις, ακόμη και τώρα που είστε σπίτι, λόγω καραντίνας. Χωρίς stretching θα μειώσετε το εύρος των μυών και όταν δώσετε ένταση θα δημιουργήσετε τραυματισμό τόσο στους μυς όσο και τις αρθρώσεις σας. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ρουτίνα διατάσεων 3-4 φορές την εβδομάδα.