Χρόνια τώρα παρατηρώ ένα φόβο για τους υδατάνθρακες. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι δικαιολογημένος, αν σκεφτεί κανείς ότι ευθύνονται για την έκκριση της ινσουλίνης, τη λιποαποθήκευση και την κατακράτηση νερού. Αυτό συμβαίνει όμως όταν δε γίνεται σωστή ή υπερβολική χρήση τους…
Η υπερβολή δε σημαίνει ότι αποκλείουμε κάτι. Εδώ είναι το λάθος και ο φόβος.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διατροφή που κάνει ένας διαβητικός είναι συνυφασμένη με την υγεία και την ισορροπία .Μία διατροφή που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε όλοι.
📌Ασφαλώς δεν ισχύουν τα παραπάνω για ένα άτομο που γυμνάζεται και ειδικά που κάνει βάρη, διότι έχουμε πολλά αναβολικά παράθυρα που πρέπει να καλύψουμε και η χρήση των CHO διαφερεί πολύ…
▶️Ωστόσο να επιστρέψω στους υδατάνθρακες και πως τους χρησιμοποιούμε .
Σίγουρα έχετε ακούσει για υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και την επίδραση τους στην απότομη έκκριση ινσουλίνης.Φυσιολογικό ,διότι η γλυκόζη περνάει με ταχύτητα μες στο αίμα…
❓Συμπερασματικά τι θέλουμε;
Να μην έχουμε απότομες και μεγάλες εκκρίσεις ινσουλίνης. Επομένως υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη που έξυπνα μπορούμε να τον κατεβάσουμε ..
👉Οι CHO πρέπει να αποτελούν το 40-60% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης !
Υδατάνθρακες χαμηλού ΓΔ είναι
✔️μήλα
✔️κεράσια
✔️πορτοκάλια
✔️το παγωτό
✔️το γάλα
✔️το γιαούρτι
✔️τα όσπρια
ΕΝΩ μέτριου ΓΔ είναι
Δημητριακά ολικής άλεσης
Ψωμί ολικής άλεσης
Μπανάνα
Σταφύλι
Χυμός πορτοκαλιού
Μακαρόνια
Ρύζι
Υψηλού ΓΔ θα λέγαμε ότι είναι
Γλυκόζη
Σακχαρόζη
Μέλι
Κουλούρια
Corn flakes
Καρότο
Πατάτα
Σταφίδες
Αναψυκτικά
Ωστόσο ο ΓΔ κρίνεται και από κάποιους παράγοντες ,για αυτό και μεγάλο ρόλο παίζουν οι ποσότητες και ο συνδυασμός τροφίμων
👉Παράγοντες που επηρεάζουν τον ΓΔ(GI)